Gradis’ciutta

Vest for Gorizia – tæt på grænsen mellem Italien og Slovenien – ligger Gradis’ciutta med vinmarker i det bakkede landskab Collio, der løber op mod de Karniske Alper. Vindistrikterne Collio Goriziano og Colli Orientali del Friuli ligger begge i området op mod de Karniske alper med vinmarker i 100-250 meters højde, og repræsenterer den bedste kvalitet af hvidvin i vinregionen Friuli.
Ejeren af Gradis’cuitta Robert Princic arbejder ud fra mottoet: “Biocompatibility. Intelligent and careful viticulture. The vineyard is life.” Robert Princic, overtog gården i 1997 efter hans far og bedstefar. De ejer 35 ha, hvoraf de 25 er tilplantet med vin. Fra 2019 årgangene blev alle deres italienske rød- og hvidvine økologiske. 
Konstant støttet af sine utrættelige forældre, har Robert udviklet Gradis’cuitta, opnået en lang række af priser for sine vine og personlige anerkendelse, uden nogensinde at glemme den rette balance i forholdet mellem menneske og natur. En filosofi, der afspejles i vinenes karakter og i tilgangen til ansatte og kunder.
Gradis’ciuttas nuværende hovedkvarter ligger i Giasbana, en by i San Floriano del Collio, hvor der er bygget en fatastisk flot vinkælder, som repræsenterer kulminationen på de mange års arbejde.
Robert Princic har altid oplevet den store affinitet mellem Collio i Italien og naboområdet Brda i Slovenien  og i særdeleshed med de vinsorter, der forener de vindyrkende kulturer på begge sider den italiensk-slovenske grænse, Ribolla Gialla og Rebula. Det var denne følelse, der over de seneste år skubbede Robert til at erhverve vinmarker på de bedste steder i Brda, nemlig i Neblo og Zali Breg. De vine som Gradis’cuitta typisk producere på de slovenske vinmarker er Gradis’cuitta’s traditionelt producerede Spumante vine “Sinifinis” og deres orangevine “Sveti Nikolaj”.